Sıkça Sorulan Sorular

Bilim ve Sanat Merkezi nde uygulanan programlara devam zorunluluğu bulunmaktadır. Her eğitim öğretim yılında devamsızlık süresi eğitim süresinin %30' unu geçemez. Raporlu devamsızlık durumu dışında %30'luk süreyi aşan öğrencinin kaydı silinir. İdareye ve öğretmene sunulan sözlü mazeretler geçerli değildir. Öğrencinin yıl içinde yerleştiği atölye dersleri de devamsızlık hesaplamasına dahildir. (Madde-14)

Yıllık devamsızlık öğrencinin aldığı ((haftalık ders saati toplamı * 36)*20)/100 olarak hesaplanmaktadır.

Yıllık toplam eğitim öğretim hafta sayısı 36 olarak alınmıştır. 

Öğrenci iki hal dışında yaptığı devamsızlıklar sisteme işlenir.

1-Resmi sağlık kuruluşundan alınan Dr. raporu

2- Sosyal etkinlik ile ilgili resmi izin yazısı (Okul Gezisi, Spor müsabakası vb.)  

bu belgeleri bandirmabilsem@gmail.com a ya da idareye elden teslimini 10 gün içerisinde yapmalısınız.

 BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin velileri tarafından her yıl eylül ayının ilk haftası içinde kayıt yenileme işlemlerinin yapılması gerekir. Kayıt yenileme işlemleri yapılmayan öğrencilerin BİLSEM'le ilişiği kesilir. (Madde 12/4)

Evet, var. Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM'le ilişiği kesilir. Karar öğrenci velisine bildirilir. (Madde-14)

BİLSEM' de yönergede yazan öğrenci sayıları takip edilmektedir. Eğitim programlarında bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen sayısı vb. kısıtlılıklar dışında çoğunlukla küçük gruplarla eğitim yapılır.

Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Öğrenciler okullarında geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, BİLSEM' in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almadığından bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğrenme modeliyle eğitim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun ürün/projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

Bilim ve Sanat Merkezine başlayan öğrenciler aşamalı bir eğitim programına (Uyum-Destek-Byf-Öyg-Proje) alınmaktadır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, imkanlar ölçüsünde özel materyaller kullanılır.

BİLSEM'e yeni başlayan öğrenciler 40 ders saati geçmeyecek şekilde bir uyum programına alınmaktadır. Uyum programı veli, öğretmen, öğrenci herkesin birbirini anlamaya çalıştığı, ortak bir dil oluşturulmaya çalışıldığı aşamadır. Tamamen öğrencileri tanımaya yönelik etkinlikler planlanmakta ve uygulanmaktadır. Kurumun daha önceden oluşturulmuş misyonu, vizyonu, ilke ve değerleri etkinliklere katılanlara aktarılmaktadır.

Uyum programı sonunda, Veli- Öğrenci BİLSEM bütünleşerek, ortak amaçlara doğru ilerleyebilecek duruma gelmektedir. Görsel Sanatlar ve müzik yetenek sınavıyla BİLSEM'e giren öğrenciler, uyum programı bitiminde sadece görsel sanatlar veya müzik alanında doğrudan "ÖzelYetenekleri Geliştirme" programına alınır.

Uyum programını tamamlayan genel zihinsel yetenek alanından tanılanan öğrencilerin geliştirmesi gereken temel becerileri tüm alan/disiplinlerle ilişkilendirilmesini esas alan eğitim programıdır. Destek eğitim programı, 2 ve 3. sınıfta BİLSEM'e girmeye hak kazanan öğrenciler için ilk yılı öncelikle sınıf öğretmenleri tarafından okutulmak üzere uyum programı süresi dâhil en az 2 eğitim öğretim yılı olacak şekilde planlanır ve uygulanır. Destek eğitim programında iletişim, iş birliği, grupla çalışma, öğrenmeyi öğrenme, problem çözme, bilimsel araştırma, girişimcilik, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etkili karar verme, teknoloji okuryazarlığı, sosyal sorumluluk, kaynakları etkin kullanma becerileri kazandırılır.

Genel zihinsel yetenek alanında tanılanan ve destek eğitim programını tamamlayan öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark etmeleri amacıyla yürütülen eğitim programıdır. Bireysel yetenekleri fark ettirme programı öğrencinin bütün alanları tanıyacağı şekilde en az 2 eğitim öğretim yılı olacak şekilde planlanır ve uygulanır. Öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark ettirebilmek amacıyla yaratıcılıklarını öne çıkaran ve bireysel farklılıklarıyla ilgili disiplinlere yönelik programlar hazırlanır ve uygulanır. Öğrencinin en çok ilgi duyduğu, yetenekli olduğu ve ileride üzerinde derinlemesine çalışmalar yapacağı alanları belirlemek için her bir alana özgü tutum ve becerileri fark ettirici etkinlikler ilgili alan öğretmeni tarafından planlanır ve uygulanır. Bireysel yetenekleri fark ettirme programının tamamlanmasını takiben öğrenciler, öğretmenler kurulunca çoklu değerlendirme yöntemiyle değerlendirilerek özel yetenekleri geliştirme programı alanlarına yönlendirilir.

Müzik ve görsel sanatlar yetenek alanından uyum programını, genel zihinsel yetenek alanından ise bireysel yetenekleri fark ettirme programını tamamlayan öğrencilerin özel yeteneklerini geliştirmek amacıyla yürütülen eğitim programıdır. Özel yetenekleri geliştirme programı, genel zihinsel yetenek alanında tanılanan öğrenciler için en az 2 eğitim öğretim yılı; görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanan öğrenciler için en az 4 eğitim öğretim yılı olarak planlanır ve uygulanır. Özel yetenekleri geliştirme programının uygulanması sürecinde, disiplinler arası ilişkiler dikkate alınarak öğrencilerin yönlendirildiği disiplin/disiplinlerde derinlemesine, ileri düzeyde bilgi, beceri, davranış kazanmaları ve bu doğrultuda üretimde bulunmaları sağlanır. Görsel sanatlar ve müzik alanından tanılanan öğrenciler için hazırlanan özel yetenekleri geliştirme programında ilgili alanın tanıtımı yapılır. Öğrencinin alan ile ilgili yeteneklerini fark ettirici etkinlikler planlanır, derinlemesine sanatsal etkinliklere bu aşamalardan sonra geçilir.

Özel yetenekleri geliştirme programını tamamlayan öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda/disiplinde grupla veya bireysel olarak yürütülen eğitim programıdır. Proje üretimi ve yönetimi programı öğrenci ortaöğretim kurumundan mezun oluncaya kadar devam eder.

Proje üretimi ve yönetimi programı aşamasında öğrenci her eğitim öğretim yılında en az bir proje hazırlar. Proje konuları, danışman öğretmenlerin rehberliğinde öğrenciler tarafından belirlenir ve yürütülür.

Proje konusu seçiminde öncelikle öğrencinin özel yetenekleri geliştirme programında eğitim aldığı alan olmak üzere diğer alanlar da tercih edilebilir. Her türlü üretim, hizmet, bilimsel çalışma ve sanat etkinlikleri projelendirilir.

Gerçekleştirilen proje BİLSEM Proje Yazım Klavuzuna göre hazırlanarak ARGE birimine teslim edilir. Öğrenciye verilen takvim doğrultusunda BİLSEM ARGE ekibine power point sunu eşliğinde projesini sunar.

Sunumu ARGE ekibi tarafından olumlu olarak değerlendirilen öğrencinin proje dosyasına  durum işlenir.

Proje yazım klavuzu aşağıda sunulmuştur.   

/meb_iys_dosyalar/10/04/760025/dosyalar/2024_08/22093755_bilsem_proje_ograncileri_yazim_klavuzu.pdf

Öğrencilerin sahip olduğu bilgi, beceri, yetenek ve tutumların gerçek yaşamdakine benzer bir durumda kullanılıp kullanılamayacağının tespit edilmesi amacıyla bunları ortaya koyarak oluşturdukları çalışma, ürün ya da etkinliklerin değerlendirilmesini esas alan bir ölçme ve değerlendirme yaklaşımı kullanılır. Programların ölçme ve değerlendirmesi aşağıdaki esaslara göre yürütülür:

Her eğitim programında, programların süreç ve sonuç değerlendirmesi danışman öğretmenlerce yapılır. Bakanlıkça hazırlanan BİLSEM modülündeki "eğitim programı değerlendirme tablosu" ilgili alan öğretmenlerince doldurulur. Tüm programlar boyunca öğrenciler hakkında yapılan gözlemler ve alınan geri bildirimler kaydedilerek öğrenciye ait dosyada muhafaza edilir.

Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM Öğretmenler Kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM' le ilişiği kesilir.

Hayır. Gerekli olan materyaller öğrenci tarafından temin edilir. 

Hayır. Öğrenciler kendi imkanları ile gelmektedir. 

Evet. Öğrencinin BİLSEM eğitim bölgesinde bulunan devam ettiği kendi okulundan alacağı öğrenci belgesi ile BİLSEM'e geldiğinizde dolduracağınız bir dilekçe ile elektronik ortamda nakil istenmektedir. 

Bandırma Bilim ve Sanat Merkezine, başka bir BİLSEM'de okuyan öğrenciyi kaydettirmek için öncelikle öğrencinin Bandırma da bir okula kaydettirmeniz gerekmektedir. O okuldan alacağınız öğrenci belgesi ile Bandırma Bilim ve Sanat Merkezine gelerek diğer BİLSEM den nakil dilekçesi doldurmanız gerekmektedir. 

Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi olarak Hafta içi 16:00/20:25 Cumartesi ise 09:00/19:30 arası eğitim vermektedir. Cumartesi grupları öncelikli olarak diğer ilçelerden gelen öğrencilerimiz için ayrılmıştır. 

BİLSEM'deki eğitim süresi, öğrencinin kuruma kayıt yaptırması ile başlamakta olup, Uyum (40 saat), Destek Eğitimi (ilkokul bitene kadar), Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (2 yıl), Özel Yetenekleri Geliştirme (2 Yıl), Proje Üretimi/Yönetimi (lise bitene kadar) şeklinde öğrencinin ilkokul, ortaokul ve lise eğitim hayatı boyunca devam eder.

Eğitim programları sonunda ve eğitimin tamamlanması neticesinde Yönerge gereği öğrencinin aldığı eğitimleri gösteren bir "Program Tamamlama Belgesi" verilir. Başka herhangi bir diploma, sertifika veya bitirme belgesi verilmez. Rehberlik servisinden imza karşılığı teslim alabilirsiniz. 

Verilen eğitimin içeriği öğrencilerin kendi kurumlarında gördüğü müfredattan farklıdır. Proje tabanlı eğitim ve öğretim gerçekleştirilmektedir. Öğrencilere bilimsel düşünme, problem çözme vb. davranışları kazandırmaktadır. 

Hayır.

Evet.  BİLSEM’de gerçekleştirilen bütün etkinliklerin temelinde proje üretme ve geliştirme çalışmaları esas alınır.  Proje üretimi ve yönetimi programı aşamasında öğrenci her eğitim ve öğretim yılında BİLSEM Proje Yazım Kılavuzu’na göre en az bir proje hazırlar. Projeyi hazırlayan öğrenci, projesini jüri önünde savunur. Projesi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci gerekli düzeltmeleri yaparak aynı jüri önünde projesini yeniden savunur. Onaylanan projenin bir nüshası BİLSEM idaresince jüri onayını gösteren ıslak imzalı belge ile birlikte Genel Müdürlüğe gönderilir.

Velilerimizin bilgilendirmelerini ilk olarak BİLSEM SMS grubundan yapılmaktadır. SMS bilgilendirme kanalından öğrencinin grup adı  belirtilerek yapılmaktadır. Veli bu grup adını kurum web sitesinden bakarak ders zamanını ve o dönem göreceği ders adlarını görebilmektedir. 

Daha sonraki bilgilendirme kanalı olarak WhatsApp kanalı üzerinden sadece idarenin mesaj yazma durumu ile sürdürülmektedir. WhatsApp Veli Bilgilendirme Kanalından o gün içerisinde raporlu, izinli olan öğretmenlere ilişkin duyurular, proje yarışmaları, sempozyum duyuruları ve diğer bilgilendirmeler gerçekleştirilmektedir. 

Kanal bilgisi ve linki kurum duyuru panosunda asılıdır.  

Devamsızlık durumunu https://bilsem.meb.gov.tr linkinden aşağıdaki linkteki işlemleri gerçekleştirerek öğrenebilirsiniz?

https://bandirmabilsem.meb.k12.tr/icerikler/devamsizlik-ogrenme_14826014.html

 Yukarıda ki link kurum web sitemizde duyurular kısmındadır. İncelediğinizde yüzde 20 ve yüzde 30 devamsızlık sayıları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.